Lyhyesti sanottuna

Talouden elpymistä saadaan vielä odottaa

Suomen talous on taantumassa, ja se alkaa elpyä vasta vuoden 2024 lopulla. Tavaroiden ja palveluiden hinnat ovat jääneet korkeiksi nopean inflaation jäljiltä. Korkeat lainakorotkin heikentävät kotitalouksien ostovoimaa. Inflaatio on kuitenkin jo hidastumassa, mikä parantaa kotitalouksien ostovoimaa. Kuluttajat ovat silti vielä varovaisia. Asuntorakentamisen romahdus vie pohjaa talouden toipumiselta. Vaikka julkisiin menoihin on tehty leikkauksia, menot pysyvät lähivuosinakin tuloja suurempina.

Suomen talous on taantumassa. Talouskehitys on laaja-alaisesti heikkoa vielä ensi vuonna. Yhtenä syynä on se, että aiempaa korkeampi hinta- ja korkotaso heikentää kotitalouksien kulutuksen kasvua. Korkeat korot kannustavat kotitalouksia säästämään kuluttamisen sijaan. Lisäksi talouden toipumista jarruttaa investointien vähäisyys. Uusia asuntoja rakennetaan vain vähän, sillä ihmiset ostavat asuntoja huomattavasti vähemmän kuin aiempina vuosina. Korkeat korot hillitsevät puolestaan yritysten halua investoida koneisiin ja laitteisiin. Talouskasvu on hidasta myös Suomen vientimarkkinoilla, varsinkin Euroopan maissa, mikä jarruttaa Suomen vientiä. Työllisyystilanne on tilapäisesti heikkenemässä, vaikka se pysyykin melko hyvänä talouskasvun hidastumisesta huolimatta. 

Talouden elpymistä saadaan odottaa vuoden 2024 lopulle asti. Hintojen nousu on jo nyt hyvää vauhtia hidastumassa, ja ensi vuonna kotitalouksien tulot kasvavat selvästi. Tulojen kasvun myötä yksityinen kulutus alkaa varovasti piristyä. Rahoitusmarkkinoilla odotetaan, että myös korkotaso alkaa laskea. Lainakorkojen lasku helpottaa varsinkin asuntorakentamisen toipumista ahdingostaan, kun ihmiset tohtivat taas ottaa asuntolainaa. Suomen vientimarkkinatkin alkavat elpyä, ja vienti alkaa vähitellen vetää vuoden 2024 lopulta alkaen.

Kuvio 1.

Talouden toipuminen taantumasta jää jokseenkin vaisuksi, sillä piristymisestään huolimatta kotitalouksien kulutus, investoinnit ja vienti jäävät melko vaatimattomiksi. Tulevina vuosina Suomen talouskasvua jarruttaa muun muassa työikäisten määrän väheneminen, kun väestö ikääntyy. Lisäksi sodat ja ilmastonmuutos tuovat mukanaan riskejä, joiden vuoksi energia ja raaka-aineet uhkaavat jäädä pysyvästi totuttua kalliimmiksi. 

Myös julkinen talous on vaikeuksissa. Hallitus suunnittelee julkisiin menoihin suuria säästöjä, mutta niistä huolimatta julkiset menot pysyvät lähivuosina tuloja suurempina. Tämä johtuu muun muassa siitä, että verotulot kasvavat hitaasti taantuman vuoksi ja eläkkeet, ikääntyneiden hoivamenot ja valtion lainojen korkomenot kasvavat nopeasti. Tulojen ja menojen epätasapainon valtio kattaa ottamalla lisää velkaa. Julkisen talouden suunnan korjaaminen on kaiken kaikkiaan osoittautumassa vieläkin vaikeammaksi tehtäväksi kuin odotettiin.

SIIRRY LUKEMAAN KOKO ARTIKKELI