Blogi

Tärkeitä kohtaamisia arjessa – Vamos-nuoret vierailulla Suomen Pankissa

Kari Kemppainen
Kirjoittaja

Helmikuisena tiistaina saimme erityisiä vieraita Suomen Pankkiin, kun yli 40 pääkaupunkiseudun Vamos-nuorten ryhmäläistä tuli tutustumaan Pankin toimintaan ja rahamuseoon. Vierailu oli jatkoa Erkki Liikasen johdolla kesäkuussa toteutetulle ”Laitakaupungin luokkaretkelle”, jossa pieni joukko pankkilaisia oli päässyt kurkistamaan Helsingin Diakonissalaitoksen laajaan toimintaan yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevien parissa. Tämän päiväiset vierailijamme olivat Diakonissalaitoksen Vamos-hankkeesta, joka tukee syrjäytyneitä 16–29-vuotiaita nuoria takaisin kohti koulu- ja työelämää tarjoamalla heille yksilöllistä tukea.

Aloitimme kierroksen Suomen Pankin aulasta, jossa kävimme lyhyesti läpi Suomen Pankin ja päärakennuksen historiaa. Sieltä siirryimme Snellmanin patsaalle, jossa aiheenamme oli Suomen markka ja sen synty. Jyhkeä Snellmanin patsas jalustan pomminiskemineen sekä vastapäinen Säätytalo antoivat historiatuokiollemme arvokkaat puitteet, jotka mahdollistivat ainakin jonkintasoisen eläytymisen menneeseen aikaan. Ainakin ryhmäläisten keskittyneistä ilmeistä päätellen pieni historiakatsauksemme vaikutti olleen kiinnostava.

Patsaalta siirryimme pääkohteeseemme eli Suomen Pankin rahamuseoon. Siirtyminen sisätiloihin raikkaasta pakkassäästä mahdollisti myös paremmin keskustelun ja kysymyksiin vastaamisen. Jotenkin myös tuntui, että samalla sekä kierroksen vetäjän että ryhmäläisten tietynlainen alkujännitys laski ja keskustelumme soljui varsin jouhevasti.

Rahamuseossa kävimme selektiivisesti läpi sen tarjoamaa laajaa kattausta rahan historiaan ja keskuspankin toimintoihin pysähtyen välillä pohtimaan museon eri vitriineihin liittyviä kysymyksiä. Olimme saaneet ryhmäläisiltä jo ennakkoon muutamia kysymyksiä, ja lisäksi saimme lukuisia erinomaisia kysymyksiä myös kierroksen aikana. Nuoria kiinnostivat mm. lähimaksaminen ja PIN-koodin käyttö, käteiseen liittyvät kysymykset ml. väärennökset sekä virtuaalivaluutat. Näihin koitimme vastailla kierroksella myös mukana olleiden Heli Snellmanin ja Jussi Leinosen kanssa parhaamme mukaan.

Vierailun päätteeksi nuoret saivat konkreettisena asiana mukaansa muoviset euroseteleiden turvatekijöitä kuvaavat minisetelit sekä toivottavasti myös jonkin verran lisätietoutta rahasta ja sen historiasta sekä sen eri rooleista nyky-yhteiskunnassa. Vamos-nuorten Facebook-sivujen perusteella mukana olleet ryhmien vetäjät näyttivät myös noteeranneen rahamuseon mielenkiintoisena ja ilmaisena vierailukohteena.

Vamos-nuorten vierailu oli opettavainen monessakin mielessä. Ensinnäkin heiltä tulleet kysymykset osoittivat, että rahaan ja oman talouteen liittyvät kysymykset ovat tärkeitä kaikille. Erityisen tärkeitä ne ovat aikuisuuden kynnyksellä eläville nuorille, jotka ovat aloittelemassa omaa elämäänsä välillä haasteellisistakin lähtökohdista. Toiseksi erilaisten ja eritaustaisten ihmisten kohtaaminen on aina avartavaa ja auttaa usein näkemään monia asioita uudesta näkövinkkelistä. Rahaan ja talouden hallintaan liittyen useat eri näkökulmat ja niiden ymmärtäminen ovat tärkeitä ekonomistinkin työssä.

Lisäksi Vamos-nuorten vierailu osoitti myös omalta osaltaan, että Suomen Pankin maksuneuvoston talouslukutaitohankeen tavoite edistää talousosaamista läpi koko yhteiskunnan on perusteltu. Riittävä talousosaaminen koskettaa kaikkia ja antaa pohjaa oman talouden hallinnalle. Tämän vuoksi yhteistyö talousosaamista edistävien eri toimijoiden välillä on tärkeää, jottei katvealueita jäisi. Kohtaamiset arjessa ovat yksi tärkeä osa tätä työtä.

 

Vamos-nuoret Suomen Pankissa

Vamos-nuoret vierailulla Suomen Pankissa 6.2.2018. Kuvaaja: Eeva Piha.

 

 

 

Takaisin ylös