Blogi

Käteisen käytöstä koronapandemian aikana

Päivi Heikkinen
Kirjoittaja
Osastopäällikkö

Koronaviruspandemia on muuttanut nopeasti kaikkien meidän elämäämme. Tässä poikkeustilanteessa kaupat ovat erityisen huomion kohteena, kun elintarvikkeiden kysyntä on lisääntynyt ja riskiryhmiä varten on otettu käyttöön uusia järjestelyitä. Keskuspankki on saanut kysymyksiä erityisesti liittyen koronaviruksen välittymiseen maksamisessa.

Erilaisissa palveluissa työskentelee henkilöitä, jotka eivät voi siirtyä tekemään työtään kotoa käsin. Kauppojen, apteekkien ja kioskien myyjien työpanos on kriittisen tärkeä meille kaikille. Suurin osa suomalaisista maksaa ostoksensa maksukortilla ja käyttää sujuvasti itsepalvelukassoja, mutta käteinen on ensisijainen maksutapa noin kymmenelle prosentille suomalaisista. Näille ihmisille käteinen saattaa olla ainoa mahdollinen maksutapa ja on tärkeää, että he saavat ostoksensa tehtyä. Käteistä voi koronapandemian aikanakin käyttää normaaliin tapaan. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin huolellinen käsihygienia, riippumatta maksutavasta.

Virusten välittymistä maksamisessa on tutkittu jonkin verran, mutta koronaviruksen välittymisestä maksamisessa ei vielä ole olemassa tutkimuksia. Euroopan keskuspankki on aiempien epidemioiden aikana tutkituttanut seteleiden merkitystä virus- ja bakteeritartuntojen lähteenä ja asiaa tutkitaan säännöllisesti muutenkin. Aiemmat tutkimukset kertovat, että viruksien tartuntariski seteleiden välityksellä on erittäin pieni. Setelien pinta on suunniteltu siten, että ne eivät likaannu helposti päivittäisessä käytössä ja koronavirus leviää pääasiassa pisaratartuntana, eli esimerkiksi virustartunnan saaneen henkilön yskiessä.https://www.bundesbank.de/de/aufgaben/themen/von-bargeld-geht-kein-besonderes-infektionsrisiko-fuer-buerger-aus--828542

Meidän kaikkien tulee nyt pitää toisiimme etäisyyttä, kun asioimme kaupassa tai apteekissa. Näin suojelemme sekä myymälän henkilökuntaa että itseämme. Lisäksi käsien pesemisen tärkeyttä ei voi nyt liiaksi korostaa. Se on tärkeää meille kaikille.

Kaupan työntekijä, kiitos työpanoksestasi! Meidän kaikkien on noudatettava ohjeita ja toimittava vastuullisesti, ettemme altista meitä palvelevia ihmisiä virusriskille. Näin käteisen käyttö on yhä turvallista sekä sinulle että asiakkaallesi.

Takaisin ylös