Blogi

Erotatko aidon setelin väärennöksestä? – Testaa osaamistasi verkkokurssilla

Heli Snellman
Kirjoittaja
Toimistopäällikkö

Suomalaisten maksutavat ovat vuosien saatossa muuttuneet. Korttimaksamisen suosio maksuvälineenä on kasvanut ja käteisen suosio supistunut. Käteinen on kuitenkin edelleen tärkeä maksutapa monelle suomalaiselle ja on tilanteita, joissa se on ainoa käytettävissä oleva maksamisen vaihtoehto. Me Suomen Pankissa haluamme, että jokainen kuluttaja voi käyttää juuri hänelle kussakin tilanteessa parhaiten soveltuvaa maksutapaa.

Luottamus rahan arvoon ja aitouteen ovat toimivan yhteiskunnan peruspilareita. Onneksi onkin epätodennäköistä, että tavallisessa osto- tai myyntitilanteessa vastaan tulee väärennetty euroseteli. Suomessa vuosittain löytyvä euroväärennösten lukumäärä on alhainen. Silti on hyvä tarkastaa, että setelistä löytyvät aidon setelin tunnusmerkit. Jos käteistä käsittelee harvemmin, nämä tunnusmerkit saattavat unohtua. Setelin aitouden tunnistamiseen et tarvitse erityistä tekniikkaa. Setelin turvatekijöitä voi tarkastella tunnustelemalla ja kallistelemalla seteliä ja katsomalla sitä valoa vasten. Jos on huomaamattaan ottanut väärennöksen vastaan, siitä koituva tappio jää väärän setelin vastaanottaneen henkilön tai yrityksen kannettavaksi. Jos rahaa epäilee vääräksi, on se syytä viedä poliisille. Vääräksi tiedetyn rahan levittäminen on rikos.

Rahan aitous varmistetaan aina viime kädessä keskuspankissa. Me voimme kuitenkin tarkastaa setelin aitouden vain siinä vaiheessa, kun seteli päätyy keskuspankin lajitteluun. Siksi on tärkeää, että niin suuri yleisö kuin ammattimaisesti käteistä käsittelevät henkilötkin erottavat aidon setelin väärennöksestä.

Olemme järjestäneet seteliseminaareja, joissa setelien aitoustekijöitä koulutetaan työssään seteleitä käsitteleville henkilöille. Haluamme edelleen helpottaa setelien aitoustekijöiden tunnistamista ja nyt olemme julkaisseet suomen- ja ruotsinkielisen verkkokurssin. Kurssin avulla jokainen meistä voi perehtyä setelien helposti tutkittaviin aitoustekijöihin ja testata osaamistaan pienten tehtävien avulla. Verkkokurssi on hyvä apuväline kaupalle sen kouluttaessa kassahenkilöstöään. Kurssista on hyötyä myös pankkien henkilökunnalle ja miksei meille jokaiselle. Pääset tutustumaan aineistoon ja suorittamaan kurssin osoitteessa setelikurssi.suomenpankki.fi. Onnea opintielle!

Takaisin ylös