Siirry sisältöön

Artikkelihaku

Voit hakea julkaisuja rajaamalla hakutietoja julkaisutyypin, aihealueen tai aikavälin mukaan.

Ajankohta
373 artikkelia Lataa PDF-julkaisuja

Onko vanhaan paluuta – rahapolitiikan toteutus ohjauskorkojen noustessa ja eurojärjestelmän taseen pienentyessä

Rahapolitiikan normalisoitumisen myötä EKP on käynnistänyt arvioinnin siitä, miten rahapolitiikkaa toteutetaan jatkossa. Ohjataanko rahoituksen hintaa jatkossakin talletuskoron avulla? Entä kuinka paljon eurojärjestelmän taseen annetaan supistua?

Eurojärjestelmän tase pienenee rahapolitiikan kiristyessä

Eurojärjestelmä pystyy vaikuttamaan hintavakauteen ohjauskorkojen lisäksi säätelemällä taseensa kokoa ja sisältöä esimerkiksi arvopaperiostoin ja myöntämällä luottoja pankeille. Nyt rahapolitiikkaa kiristetään koronnostojen lisäksi myös muilla keinoilla. Siitä seuraa, että eurojärjestelmän – ja siten myös Suomen Pankin – tase pienenee.

Taloyhtiölainojen riskit kasvavat – sääntelyuudistukset rajoittavat yhtiölainojen käyttöä jatkossa

Kotitalouksien ja sijoittajien kasvanut velkaantuminen taloyhtiöiden kautta on huolestuttanut viranomaisia. Taloyhtiölainan osuus uusien asuntojen rahoituksessa on yhä suuri, mutta uusi sääntely alkaa hillitä taloyhtiölainojen kautta syntyvää velkaantumista.

Rahoitussektorin varautumisella tuetaan yhteiskunnan toiminnan jatkuvuutta kaikissa oloissa

Päivittäismaksamisen varajärjestely yhteiskunnan poikkeusolosuhteita varten rakennettiin viime vuonna. Viranomaisten ja rahoitustoimialan on jatkettava tehostettua varautumista yhteiskunnan vakaviin häiriötilanteisiin, joissa normaalien pankki- ja rahoituspalveluiden saatavuus on uhattuna.

Etkö löytänyt etsimääsi artikkelia?

Latauslista