Blogi

Blogi: Visualisointi tuo uuden näkökulman tuttuihin tilastoihin

Anne Turkkila
Kirjoittaja
Ekonomisti

Kuka lainaa keneltä ja kuinka paljon? Mitkä tahot omistavat suomalaisten yritysten osakkeet? Tilastodataa riittää, mutta miten sitä olisi helpoin tarkastella?

Euroopan keskuspankki julkaisi alkuviikosta visualisointeja kansallisista tilastoista Meidän Tilastomme -verkkopalvelussa. Uusimmat visualisoinnit esittelevät talouden eri sektoreiden varallisuutta ja velkoja yksittäisissä euromaissa. Tilastot kertovat, kuka omistaa kenet ja mihin omaisuutta on sijoitettu.

Meidän Tilastomme -palvelussa voi helposti yhdistää ja vertailla eri maiden tietoja nopeasti ja visuaalisesti. Tällä viikolla Rahoitus ja sijoitukset -osiossa julkaistiin kaikkien euromaiden kansalliset rahoitustilinpidon tiedot. Tilastomassa, joka sisältää kymmeniä tuhansia aikasarjoja, on nyt tiivistetty helposti käytettäväksi interaktiiviseksi tilastografiikaksi.

Yllä oleva kuva on esimerkki Meidän Tilastomme -palvelun Rahoitus ja sijoitukset -osiosta. Yläpalkista valitaan haluttu rahoitusinstrumentti ja alhaalta valitaan sektorit, joiden saamisia ja velkoja halutaan tarkastella.

Esimerkkikuvassa Suomen luvuista on valittu pitkäaikaiset lainat ja kaikki sektorit vuoden 2016 viimeisen neljänneksen osalta. Kuvasta näkyy, että kotitalouksien pitkäaikaisista lainoista 98,7 % on otettu pankeilta ja niitä on 135,6 mrd. euron arvosta. Pankkien näkökulmasta lainakannasta 64,4 % on myönnetty kotitalouksille, ja seuraavaksi eniten yrityksille (25 %) ja sitten julkisyhteisöille (7 %). Viivan paksuus kuvastaa riippuvuuden merkitystä. Tummempi sininen kertoo, että kyse on saamisista ja vaaleampi veloista.

Uusi visualisoinnin väline on tervetullut lisä lähdetilastojen tarkasteluun, kun halutaan koota yhteen eri tilastoista saatuja tietoja sektoreiden välisista riippuvaisuuksista instrumenteittain. Riippuvuuksien muutoksia aika-akselilla voi tarkastella liu’uttamalla alalaidan aikajanaa tai painamalla janan päädyn nuolinäppäintä.

Toisessa, alla olevassa esimerkkikuvassa tarkastellaan noteerattuja osakkeita muutaman valitun sektorin osalta. Nopeasti nähdään, että suomalaisten yritysten osakkeista noin puolet on ulkomaisten sijoittajien hallussa. Kotitaloudet omistavat noin viidenneksen ja julkisyhteisöt hieman vähemmän.

Kunkin sektorin tarkat luvut saa näkyviin siirtämällä hiiren halutun viivan päälle. Sama kuva kertoo nopeasti myös esimerkiksi sen, että kotitalouksien osakesijoitukset suuntautuvat pääosin kotimaahan, mutta sijoitusrahastojen osakesijoituksista vain reilu neljäsosa on kotimaisissa osakkeissa.

Interaktiivisen tilastografiikan avulla saadaan esiin nopeasti sekä absoluuttisia miljardilukuja että prosenttilukuja eri rahoitusinstrumenteista ja sektoreista sekä tarvittaessa vielä kehitys ajassakin. Entisajan matriisilakanat on saatu digitaaliseen muotoon, jossa visuaalisuus helpottaa nopeaa tulkintaa. Meidän Tilastomme -palvelu toimii 21 kielellä ja tarjoaa visuaalisesti kaikkien euromaiden ja euroalueen tilastot tiiviissä paketissa. Aika mainio analyysin apuväline!

Tutustu Suomi-tilastojen visualisointeihin

Takaisin ylös