Blogi

Mihin avointa dataa tarvitaan? - Tervetuloa avoimen datan portaaliin!

Kirsti Ikonen
Kirjoittaja
Toimistopäällikkö

Tänään, 9.4.2019 Suomen Pankki ja Finanssivalvonta avaavat yhteisen avoimen datan portaalin. Portaalin kautta tarjoamamme data on kenen vain haettavissa ja hyödynnettävissä. Palvelusta löydät osastojemme julkaisemia ohjelmallisesti luettavia tietoaineistoja, esim. tilastoja.

Mihin avointa dataa sitten tarvitaan?

Dataa tarvitaan todellisuuden ymmärtämiseen. Dataa on maailmassa paljon ja sitä kertyy lisää huimaa vauhtia. Kun sitä yhdistellään ennakkoluulottomasti, se voi avata meille todellisuutta hämmästyttävällä tavalla. Todellisuuden ymmärtäminen puolestaan avaa mm. mahdollisuuksia ennakoida tulevaisuutta.

Olemme jo huomanneet, että todellisuus muuttuu ja kehittyy kiihtyvällä vauhdilla. Pysymmekö mukana tuossa vauhdissa? Vai perustuuko käsityksemme todellisuudesta vanhaan ja/tai rajalliseen dataan? Kirjailija Yval Noah Fararin sanoin ”Kiihtyvän muutosvauhdin ansiosta et voi koskaan olla varma, onko se, mitä aikuiset sinulle kertovat, ajaton viisaus vai vanhentunut asenne.”

Dataa tarvitaan päätöksenteon tueksi. Faktat auttavat pitämään jalat maassa ja ohjaamaan päätöksiä.

Kansainvälisen terveyden professori ja tutkija Hans Rosling on tehnyt mittavan työn herättääkseen meidät kaikki tarkastelemaan maailmaa faktojen pohjalta. Useiden TED-esiintymistensä lisäksi hän kirjoitti yhdessä Ola ja Anna Roslingin kanssa aiheesta mielestäni erinomaisen kirjan Faktojen maailma. Hans Roslingin sanojen mukaan avoin data ja tutkimus tekivät mahdolliseksi kirjan, joka osoittaa, että maailmassa kaikki on paljon paremmin kuin arvelemme. Hans Rosling on tehnyt myös useita ajatuksia herättäviä videoita faktojen maailmasta. Suosittelen.

Yval Noah Harari puolestaan kirjoittaa kirjassaan 21 oppituntia maailman tilasta: ”Jotta pystyisit juoksemaan nopeasti, älä ota paljon matkatavaroita mukaasi. Jätä kaikki harhakäsitykset taaksesi. Ne ovat hyvin painavia.”

Kirjailijoiden ajatukset ovat saaneet minut miettimään omaa todellisuuttani ja sen harhakäsityksiä. Entistä useammin on syytä luopua oletuksista ja muistettava kyseenalaistaa – onko oma käsitykseni totuudesta jo vanhentunut?

Avointa dataa on saatavissa jo melko runsaasti ja määrä lisääntyy jatkuvasti. Dataa on saatavissa suomalaisilta toimijoilta Eduskunnasta, Tilastokeskuksesta, Pääkaupunkiseudun yhteisestä palvelusta ja Ilmatieteen laitokselta vain muutamia mainitakseni. Lisäksi suomalainen avoimen datan portaalin Avoindata.fi tarjoaa kokoelman monenlaista dataa.

Odotan innolla oivalluksia, jotka yhdistämällä Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan viranomaisdataa muuhun saatavilla olevaan avoimeen dataan, avaavat meille kaikille ympärillämme kehittyvää ihmeellistä todellisuutta.

Mihin dataan sinä yhdistäisit vaikkapa tiedot suomalaisten lainoista ja talletuksista? Mitä yhdistämisestä syntynyt datakooste sinulle kertoisi?

Takaisin ylös