
Jokainen voi varautua maksamisen häiriötilanteisiin
Jokaisen kannattaa pohtia, mitkä pankkeihin ja maksamiseen liittyvät toiminnot ovat keskeisiä itselleen. Näistä ainakin kriittisimpiin kannattaa suunnitella vaihtoehtoisia toimintatapoja.
Jokaisen kannattaa pohtia, mitkä pankkeihin ja maksamiseen liittyvät toiminnot ovat keskeisiä itselleen. Näistä ainakin kriittisimpiin kannattaa suunnitella vaihtoehtoisia toimintatapoja.
Suomessa tarvitaan sääntelyä varmistamaan käteisen asema yleisesti hyväksyttynä maksuvälineenä.
Verkkokauppa vaatii sähköisen maksutavan käyttöä, korttimaksaminen on esimerkiksi lähimaksuominaisuuden ansiosta entistä sujuvampaa ja pandemia on osaltaan vaikuttanut kulutustapoihin ja maksutottumuksiin.
Digitalisaatio on muutosvoima, joka tuo mukanaan mahdollisuuksia niin rahoitusalalle kuin muillekin talouden osa-aluille. Sen myötä myös maksamisen tavat muuttuvat.
Euroopan keskuspankki (EKP) julkistaa piakkoin uudistetun strategiansa. Keskeinen osa uudistusta on inflaatiotavoitteen määritelmän tarkentaminen.
Keskuspankki huolehtii maksujärjestelmien luotettavuudesta ja sen täytyy kyetä reagoimaan nopeasti kehittyviin maksamisen muotoihin. Samalla on turvattava käteisen saatavuus. Monimuotoiset palvelut hyödyttävät lopulta kaikkia.
Yhteiskunnan toiminnan sujuvuus riippuu monella tasolla pankkien kyvystä tuottaa palveluita. Pankkipalveluiden häiriötilanteiden minimointi onkin meidän kaikkien etu.
Rahapolitiikkaa on kevennetty viime vuosina erityisesti laajamittaisilla arvopaperiostoilla ja ehdoiltaan edullisilla luotoilla pankeille. Näillä toimilla edistetään hintavakautta ja tuetaan työllisyyttä ja talouskasvua.
Rahapolitiikkatoimien kohdentamisen lähtökohtana on rahapoliittinen tehokkuus. Esimerkiksi maantieteellinen jakauma poikkeaa huomattavasti pankeille myönnettävien luottojen ja pankeilta ostettavien arvopapereiden välillä.
Vaikka inflaatio on muutamien viime vuosien ajan jäänyt hitusen EKP:n hintavakaustavoitteesta, deflaation riski on onnistuttu välttämään ja euroalue on yhä pystyssä.
Talousennustaminen on vaikeaa, mutta välttämätöntä. Emme osaa kertoa kovin tarkasti, kuinka paljon inflaatio muuttuu tai BKT kasvaa ensi tai sitä seuraavana vuonna. Joskus menemme metsään jopa prosenttiyksiköillä.
Tulojen jakautuminen yhteiskunnassa vaikuttaa talouskehitykseen. Toisaalta talouden kehitys vaikuttaa tulonjakoon. Ei ole itsestään selvää, minkälainen tulonjako olisi ihanteellinen.
Miksi pidämme vaaleja ja kansanäänestyksiä riskitapahtumina, vaikka ne ovat kiinteä osa demokratiaa?
Useat tahot ovat alkaneet pohtia kokonaan uudenlaisia tapoja piristää taloutta ja kiihdyttää inflaatiota. Näihin kuuluvat sovellukset Milton Friedmanin kuuluisaksi tekemästä vertauskuvasta.
Eurojärjestelmä aloitti maaliskuussa 2015 euromaiden valtionlainojen laajamittaiset ostot erittäin heikkojen inflaationäkymien vuoksi. Tuomas Välimäki tarkastelee blogissaan rahapoliittisten ostojen yhteyttä valtionvelkaan.
Euroopan keskuspankki (EKP) kevensi eilen (3.12.2015) rahapolitiikkansa mitoitusta kolmella tapaa.
Nyt kun Suomestakin on tullut laajamittaisen maahanmuuton kohdemaa, herää kysymys, miten maahanmuutto voi vaikuttaa talouden kehitykseen.
Suomen talousvaikeudet ovat viime aikoina käynnistäneet keskustelun talous- ja rahaliiton hyödyistä.
Viime aikoina on kuultu useita keskenään ristiriitaisia näkemyksiä Kreikan taloudenpidosta ja maalle myönnettyjen sopeutusohjelmien tarkoitusperistä ja vaikutuksista.
Korkojen nollataso on haastanut keskuspankit etsimään uusia toimintatapoja. Tuore osto-ohjelma on osoitus EKP:n neuvoston sitoutumisesta vakaan hintakehityksen tavoitteeseensa.