Blogi

Nuorten Generation €uro -kilpailu – Tiukka skaba rahapolitiikan linjauksista

Esa Jokivuolle
Kirjoittaja
Tutkimuspäällikkö

Suomen Pankki järjesti keväällä 2021 lukiolaisille suunnatun Generation €uro -kilpailun, nyt jo kymmenennen kerran. Kilpailu tarjoaa yhteiskunta- ja taloustieteitä opiskeleville lukiolaisille väylän testata taitojaan rahapolitiikan päätöksentekoa jäljittelevässä tosi elämän tilanteessa.

Joukkueiden tehtävänä on – ei enempää eikä vähempää - kuin asettua Euroopan keskuspankin neuvoston asemaan ja esittää rahapoliittiset päätökset ja niiden perustelut nykyhetken taloustilanteeseen perustuen. Voittajajoukkue pääsee tutustumaan Euroopan keskuspankin toimintaan ja tapaamaan sen ylintä johtoa yhdessä muiden euromaiden voittajajoukkueiden kanssa. Normaaliaikoina tapaaminen järjestetään Euroopan keskuspankin tiloissa Frankfurtissa mutta koronavuonna 2021 etäyhteyksien välityksellä.

Kilpailu on kolmivaiheinen. Loppukilpailuun valitaan ennakkotehtävän perusteella kolme joukkuetta, jotka tänä vuonna olivat Etelä-Tapiolan lukio Espoosta, Kuopion klassillinen lukio ja Ålands lyceum Maarianhaminasta. Finaalissa kukin nelihenkinen joukkue esittää rahapoliittisen päätöksensä perusteluineen. Aikaa on 20 minuuttia ja etukäteen valmisteltuja kalvoja saa olla enintään kuusi. Tämän lisäksi kilpailun tuomaristo esittää joukkueille kysymyksiä 10 minuutin ajan.

Esitysten jälkeen nelijäseninen tuomaristo vetäytyy valitsemaan voittajan ja julistaa tuloksen noin puoli tuntia kilpailuesitysten päätyttyä. Tänä vuonna Suomen Pankin raadissa olivat kanssani toimistopäällikkö Niko Herrala, neuvonantaja Mika Kortelainen ja ekonomisti Annika Lindblad. Hopea- ja pronssimitalia ei jaeta, vaan kaksi muuta finalistia saavat kirjapalkinnot.

Raati arvioi finaalisuoritukset monipuolisesti. Karsintavaiheiden ennakkotehtävillä ei loppukilpailussa ole enää merkitystä. Rahapoliittisen päätöksen, eli ns. korkopäätöksen, tulee olla todenmukainen ja hyvin perusteltu. Joukkueiden tulee tuntea hyvin rahapolitiikkaan liittyviä ilmauksia ja termejä ja osata käyttää niitä.

Merkitystä on myös sillä, miten hyvin esitys on jäsennetty, miten sujuva se on ja miten hyvin esitystä on havainnollistettu esityskalvoilla. On tärkeää, että joukkueen jäsenet osallistuvat esitykseen ja raadin kysymyksiin vastaamiseen tasapuolisesti.

Finaaliin selviytyneet joukkueet olivat hyvin valmistautuneita ja erittäin asiantuntevia. Kilpailu oli huipputasainen. Tuomaristo ja yleisö saivat ihastella kilpailijoilta mainioita pohdiskeluja ja laajaa tietämystä osoittavia arvioita Euroopan keskuspankin ja myös muiden johtavien keskuspankkien toiminnasta.

Voittajaksi selvisi lopulta Ålands lyceum. Lämpimät onnittelut ja kiitokset osallistumisesta kaikille finalisteille ja ”grattis” voittajajoukkueelle! Ensi vuonna tavataan jälleen uusin joukkuein. Toivottavasti saamme kilpailuun mukaan joukkueita mahdollisimman monesta maamme lukiosta.

Katso tallenne Generation €uro -finaalista 2021 (YouTube).

Esa Jokivuolle
Raadin puheenjohtaja

Takaisin ylös