Blogi

Blogi: 4,5 miljardia uutta viisikymppistä valmiina kiertoon

Päivi Heikkinen
Kirjoittaja
Osastopäällikkö

4.4.2017 on uuden 50 euron setelin virallinen liikkeeseenlaskupäivä. Liki 4,5 miljardia uuden Europa-sarjan seteliä varastoissa ympäri Eurooppaa on odottanut pääsyä päivän valoon tehdäkseen tehtävänsä: kiertääkseen kansalaisten käsissä ja maksaakseen heidän ostoksiaan. Tästä aamusta alkaen Suomen Pankki toimittaa näitä uusia 50 euron seteleitä rahahuollon eri osapuolille, jotka jakavat niitä edelleen yleisölle käteisautomaattien, pankkien konttoreiden ja kauppojen kassojen kautta.

Uusi seteli noudattaa ulkoasultaan pitkälti ensimmäistä 50 euron seteliä niin teemaltaan kuin väritykseltäänkin. Euroseteleiden kuva-aiheet kertovat Euroopan kulttuurista esittelemällä rakennustaiteen tyylisuuntia. 50 euron setelissä kuvatut rakenteet, kaari-ikkuna ja silta ovat renessanssin ajalta. Oikeita rakennuksia ne eivät ole, vaan tyyliteltyjä esimerkkejä kaikkialta Euroopasta löytyvistä rakennuksista. Uudessa setelissä kuvia on hieman muokattu ja setelin väritys on aiempaa voimakkaampi.

Uusi 50 euron seteli

Silmin havaittavat turvatekijät setelissä ovat samoja kuin reilu vuosi sitten liikkeeseen lasketussa 20 euron setelissä: väriä vaihtava arvo-numero, hologramminauhassa oleva läpikuultava ikkuna, josta näkyy Europa-neidon kasvot, kasvokuvavesileima, turvalanka ja kohopainatukset. Näiden avulla setelin voi tuttuun tapaan helposti tunnistaa aidoksi katsomalla sitä valoa vasten, kallistelemalla sitä sekä tunnustelemalla sen pintaa.

Näkövammaisia auttavat myös setelin päädyissä olevat vinottaiset kohojuovat, joita tunnustelemalla eri seteliarvot voi erottaa toisistaan. Ammattimaiset rahan käsittelijät voivat tarkastaa setelien aitouden vielä erityislaitteilla, kuten infrapuna- tai ultraviolettivalolla ja luupilla.

Ennen kuin uusi seteli ladataan käteisautomaatteihin tai pankkien tai kaupan kassalaatikkoihin, se on kulkenut pitkän matkan. Seteleiden suunnittelu, valmistus ja kuljetus ovat äärimmäisen vaativia ja tarkkaan suojattuja toimia. Käsityksen setelin valmistuksesta saa esimerkiksi Uudet-eurosetelit.fi-sivustolla olevista videoista.

Kuluttajalle seteli on ensi sijassa maksuväline tai tapa säästää. Keskuspankille se on hieno painotuote, korkean teknologian arvopaperi, jonka käsittely vaatii korkeaa turvallisuutta. Käteinen raha perustuu luottamukseen, ja seteliväärennös on keskuspankin suuri vihollinen. Siksi väärennösten vaikeuttamiseen ja tunnistamiseen käytetään paljon voimavaroja.

Uuden sarjan 50 euron seteli lähtee siis kiertoon nyt huhtikuun alussa. Se toimii vanhan, vähän valjumman värisen ensimmäisen eurosetelisarjan 50 euron setelin rinnalla tasa-arvoisesti. Huonokuntoiseksi arvioidut setelit tulevat laskentakeskusten kautta keskuspankkiin lajiteltaviksi. Näin ensimmäisen setelisarjan setelit vähitellen poistuvat kierrosta.

Euro on kansainvälinen valuutta, ja suomalaiset ottavat usein käteistä mukaan, kun matkustavat ulkomaille. Suomen Pankin liikkeeseen laskemista euroista arviolta puolet päätyy maamme rajojen ulkopuolelle matkailijoiden mukana. Näin uudet ja vanhat 50 euron setelit eivät kierrä vain Suomessa vaan kaikkialla euroalueella rinnakkain, ja kuluttajat kohtaavat ja käyttävät molempia setelisarjoja vielä usean vuoden ajan.

Takaisin ylös