Blogi

Blogi: Käteistä saa nykyään myös kaupan kassalta

Päivi Heikkinen
Kirjoittaja
Osastopäällikkö

Pankkikonttorit ovat karsineet käteisnostopalveluitaan, mutta tiesitkö, että nykyään rahaa voi nostaa myös suoraan kaupan kassalta?

Suomi on sähköisen maksamisen maa: kun katsotaan rahallista arvoa, noin 80 % kaikista maksuista tehdään kaupoissa maksukorteilla. Jos taas katsotaan maksutapahtumien määrää, käteisen osuus on silti edelleen jopa 20–40 %, sillä pienet ostokset maksetaan usein käteisellä. Tämän lisäksi ovat tietenkin vielä kaikki ”kädestä käteen” suoritetut maksut kirpputoreilla, myyjäisissä, katukahvilassa tai viikkorahoja maksettaessa.

Moni sähköisestikin maksava pitää mielellään mukana myös käteistä, varmuuden vuoksi. Korttimaksujen varmennukset eivät aina toimi, tai ehkä juuri kohdalle osuneessa kahvilassa tai lehden myyjällä käteinen on ainoa maksuvaihtoehto. Käteisautomaattiverkko on supistunut viime vuosina jonkin verran, ja Suomen Pankin kyselytutkimuksen mukaan aiempaa hieman useammat kokevat käteisen saatavuuden heikentyneen. Myös käteisen talletusmahdollisuudet ovat rajallisia, kun pankkikonttorit ovat karsineet käteispalveluitaan, eikä talletusautomaatteja ole jokaisen tarvitsijan ulottuvilla.

Markkinointi-ihmiset tietävät, että tarjonta luo kysyntää. Ekonomistit puolestaan olettavat, että kysyntä luo tarjontaa. Vaikuttaa, että molemmat oletukset pätevät käteisen käyttöön. Käteisen saatavuuden supistuessa yksittäisen käteisnoston koko on kasvanut. Tähän on varmasti vaikuttanut monen pankin käyttöön ottama uusi hinnoittelumalli, jossa vain määrätty määrä käteisnostoja kuukaudessa on ilmaista. Toisaalta tämä hinnoittelu koskee yhdenmukaisesti kaikkia euroalueen käteisautomaatteja, joista nostetaan euroja. Näin eri toimijoiden ylläpitämät käteisautomaatit ovat kuluttajan kannalta samanarvoisia.

Kuvio

Valtaosa käteisestä nostetaan Suomessa käteisautomaateista, mutta täydentävänä palveluna tarjotaan nykyään mahdollisuutta nostaa käteistä kaupan kassalta. Tämän palvelun ehdot ovat vähitellen yhdenmukaistumassa, jolloin sen käyttö on selkeämpää.

Käteisen nosto kaupan kassalta edellyttää ostamista. Kun ostos maksetaan debit-kortilla, voidaan samalla ”ostaa” myös seteleitä. Nostosummat voivat vaihdella kaupasta toiseen, enimmillään nostaa voi jopa 200 euroa, kunhan kassassa vain on riittävästi vaihtorahaa. Tällaista palvelua tarjoavat K-ryhmän kaupat ja R-kioskit kaikkien pankkien asiakkaille. S-ryhmän kaupoissa käteisnostot onnistuvat toistaiseksi vain S-pankin korteilla.Lisätietoja palvelusta löytyy niin pankkien kuin kauppojenkin internetsivuilta.

Hämmästyttävän harva on toistaiseksi löytänyt mahdollisuuden nostaa käteistä kassalta. Vuonna 2016 kauppojen kassoilta nostettiin käteistä noin 100 miljoonan euron arvosta. Se on murto-osa verrattuna vaikkapa käteisautomaateista ja konttoreista nostettuihin 16 miljardiin euroon.

Käteisen nostaminen kaupan kassalta toimii erinomaisesti, kun halutaan nostaa pieniä käyttövaroja. Summan ei tarvitse olla tasan 20 euroa tai 50 euroa kuten käteisautomaatissa. Jos matka ei kulje käteisautomaatin ohi ja lompakkoon kaipaisi kuitenkin kaiken varalta hieman käteistä, nosto kaupan kassalta ostoksen yhteydessä on kätevä ja helppo tapa. Kannattaa kokeilla!

Takaisin ylös