Blogi

Blogi: Hyljeksitty vanha viitonen

Päivi Heikkinen
Kirjoittaja
Osastopäällikkö

Aamun uutisissa 22.10. kerrottiin, että kaikki polttoaineautomaatit eivät enää tunnista vanhaa, ensimmäisen eurosetelisarjan viiden euron seteliä. Syynä tähän on se, että automaatit on päivitetty tunnistamaan marraskuun 25. päivänä liikkeeseen laskettava uusi toisen eurosetelisarjan kahdenkymmenen euron seteli. Joidenkin maksuautomaattien kyky tunnistaa monia erilaisia seteleitä on rajallinen, ja siksi niistä poistetaan vähiten kierrossa oleva viiden euron vanha seteli (kuva).

 

Ensimmäinen uuden eurosarjan seteli, viitonen, laskettiin liikkeeseen vuonna 2013. Vuonna 2014 laskettiin liikkeeseen uusi kymmenen euron seteli, ja tänä vuonna on kahdenkymmenen euron vuoro. Uudet setelit ovat aiempaa kestävämpiä ja vaikeampia väärentää.

Kaikki eurosetelit, myös vanhemman eurosarjan viiden euron setelit, ovat laillisia maksuvälineitä, vaikka uudet viiden euron setelit ovat korvanneet ne käytössä jo hyvin laajasti. Suomen Pankki tuhoaa vanhat setelit sitä mukaan, kun ne tulevat keskuspankin lajitteluun. Tällä hetkellä lajitteluun tulevasta setelistöstä jo 95 % on uusia viiden euron seteleitä (kuvio). Korkeintaan yksi kahdestakymmenestä suomalaisten käytössä olevasta viiden euron setelistä on arviolta enää vanhaa sarjaa.

Kuvio

Seteleitä käytetään maksamiseen paitsi polttoaineautomaateissa myös muun muassa lippu- ja pysäköintiautomaateissa. Eurojärjestelmän keskuspankit ovat viestineet setelimuutoksista suoraan polttoaine- ja muiden maksuautomaattien valmistajille. Jo alkuvuodesta valmistajat ovat myös saaneet uusia kahdenkymmenen euron seteleitä käyttöönsä, jotta maksuautomaattien päivitykset voidaan tehdä ajoissa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että suurin osa automaateista on päivitetty uutta seteliä varten marraskuun lopussa. Keskuspankille on tärkeää, että sen liikkeeseen laskemat setelit toimivat moitteetta maksuvälineenä. Tämä on myös kauppiaan etu.

Vanhoja viiden euron seteleitä on kierrossa enää vähän. Niitä hylkiviä automaattejakin on vain osa kaikista automaateista. Vanha viitonen ja hylkivä automaatti eivät siis kohtaa kovin usein. Joka tapauksessa suosittelen, että maksuautomaatin haltija tiedottaa aktiivisesti ja selkeästi asiakkailleen, jos vanhan sarjan setelit eivät kelpaa.

Takaisin ylös