Blogi

Venäjän sotatoimilla on kauaskantoisia vaikutuksia koko Euroopalle

Olli Rehn
Kirjoittaja
Johtokunnan puheenjohtaja

Eurooppa heräsi torstaina 24.2. synkkään todellisuuteen: Venäjä käynnisti täysimittaisen sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaan. Ensi kertaa sitten toisen maailmansodan suurvalta on ryhtynyt sotatoimiin Euroopassa toista itsenäistä valtiota kohtaan. Koemme nyt kenties saman luokan historiallista käännettä kuin Berliinin muurin murtuessa, mutta peruutusvaihteella.

Tällä synkällä hetkellä ajatuksemme ovat ukrainalaisten luona. Eurooppa ja Suomi osana EU:ta toimii tilanteessa yhtenäisenä rintamana.

Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän sodankäynnin ja vaatii sotatoimien pikaista lopettamista, kuten presidentti Niinistö eilen totesi. Euroopan turvallisuuden perusta on järkkynyt, mikä vääjäämättä vaikuttaa myös suomalaiseen turvallisuuspoliittiseen keskusteluun. Euroopan unioni, Yhdysvallat ja muu maailma ovat tuominneet Venäjän toimet ja asettaneet erittäin merkittäviä ja laajoja pakotteita Venäjälle. Suomi on tänään ilmoittanut myös uudesta rahallisesta tuesta Ukrainalle.   

Pakotteet vaikuttavat Venäjän talouteen laajasti, sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Sodan riehuessa Euroopassa Suomen talous ei voi välttyä epäsuotuisilta vaikutuksilta. Tässä vaikeassa tilanteessa kustannukset voidaan kantaa, kun ihmiskunnan perusarvot vapaus, itsemääräämisoikeus ja rauha ovat uhattuina. Venäjä rikkoo räikeästi kansainvälisiä sopimuksia.

EU:n tehtävänä on etsiä ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin, joita ei kyetä ratkaisemaan yhden kansallisvaltion voimin. Suomalaiset muistavat kylmän sodan ajan ja Neuvostoliiton paineen sekä tarpeen puolustaa Suomen läntistä demokratiaa ja eurooppalaista elämänmuotoa. Euroopan integraatio on syvään juurtunut osa Suomen kansallista projektia vaikuttaa osana EU:ta.

Rahapolitiikasta päättävä Euroopan keskuspankin neuvosto kokoontui eilen ja tänään Pariisissa ylimääräiseen kokoukseen. Euroopan keskuspankki ja kansalliset keskuspankit, kuten Suomen Pankki, panevat viipymättä täytäntöön vastuullaan olevat EU:n ja Euroopan maiden hallitusten päättämät pakotteet.

EKP ja Suomen Pankki seuraavat tiiviisti tilanteen kehittymistä. Vaikka Venäjän käynnistämän sodan ensisijaiset vaikutukset ovat humanitaarisia ja turvallisuuspoliittisia, myös taloudellisiin vaikutuksiin pitää tietenkin varautua. Euroopan keskuspankki laatii kattavan arvion talousnäkymistä ja sisällyttää niihin nämä viimeaikaiset tapahtumat. Tämä arvio tulee luomaan perustan 10.3.2022 pidettävälle EKP:n neuvoston rahapolitiikkakokoukselle.

Viime päivinä olemme nähneet huomattavia heilahteluja kansainvälisillä ja eurooppalaisilla rahoitusmarkkinoilla. Epävarmuus on suurta ja se näkyy eri rahoitusinstrumenttien hinnoissa. EKP varmistaa, että rahoitusmarkkinoiden likviditeetti pysyy hyvänä ja että käteistä on kansalaisten saatavilla. EKP on valmis kaikkiin tarvittaviin toimiin täyttääkseen velvollisuutensa eli varmistaaksemme hintavakauden ja rahoitusvakauden euroalueella.

Olli Rehn
Kirjoittaja Olli
Rehn

Johtokunnan puheenjohtaja

etunimi.sukunimi(at)bof.fi

Takaisin ylös